MVO

Vignet MPS-ABC NL-640147

Het MPS Milieucertificaat


Het MPS-ABC certificaat is meer dan een certificaat. Het is een unieke standaard in de wereld en werkt als een meetlat die aantoont in hoeverre een bedrijfsvoering milieuvriendelijk is. Hiermee kunnen wij milieuprestaties borgen en de milieubelasting van ons bedrijf flink verlagen. Het certificaat is op vier verschillende niveaus te behalen, namelijk MPS-A+, MPS-A, MPS-B en MPS-C. Ons bedrijf is MPS-A+ gecertificeerd. Dit betekent dat ons bedrijf tot de meest milieuvriendelijke behoord.

Via de onderstaande link kunt u ons certificaat bekijken:

certificaat


Voordelen MPS-ABC


– Voldoet aan marktvraag

– Verbreding van afzetmogelijkheden

– Kwalificatie op klokfront

– Opname in database MPS, inzichtelijk voor kopers

– Registratie is opstap naar certificatie

– Profileren als duurzaam en verantwoord bedrijf

– Voldoet aan alle wetgeving

Lysimeter


Een lysimeter is een hulpmiddel om de meest optimale watergift te bepalen. Deze lysimeter bestaat uit een kunststof bak van ongeveer drie meter lang, twee meter breed en een twee meter diep. Onderin de bak wordt drainwater verzameld en de hoeveelheid gemeten. Dit water zou, onder natuurlijke omstandigheden verdwijnen via het drain- of grondwater. De watergift is bekend, dus zo kan men ook bepalen hoeveel water er door de vegetatie wordt verdampt. De vochtigheid van de grond wordt op drie verschillende dieptes zowel binnen als buiten de bak gemeten. Uiteindelijk bespaard dit veel water en zal de lozing op het oppervlakte water tot een minimum worden beperkt.

Lysimeter Bosdijk_In gegraven

Lysimeter Bosdijk_boven de grond

Vochtmeters

In de kas zijn dit voorjaar nieuwe vochtmeters geplaatst, zowel in als buiten de Lysimeter. Deze meters hebben een zonnepaneeltje voor hun eigen stroomvoorziening, de meetgegevens worden direct naar onze klimaatcomputer gestuurd zodat we nog beter inzicht hebben in de vochtigheid van de grond. Het water geven kan nu nog nauwkeuriger gebeuren.

WP_20150529_12_29_28_Pro

WP_20150529_12_29_46_Pro

Biologische bestrijdingsmiddelen (Neoseiulus californicus van Koppert)

Dit is een papieren zakje met ophanghaakje met daarin volwassen roofmijten, nimfen en larven. Deze beestjes zoeken naar een prooi en zuigen deze leeg.  Wij gebruiken deze zakjes in de maanden juli t/m november in de teelt van Trachelium. Op deze manier wordt er op een biologische manier bestreden tegen spint.

WP_20150611_11_53_49_Pro

WP_20150611_11_54_03_Pro

WP_20150611_12_11_50_Pro

Organische meststoffen

Voor de voorraad bemesting aan het begin van iedere teelt maken wij gebruik van organische meststoffen van DCM.

LED-belichting


In de Violieren hebben we veel proeven met LED-belichting gedaan, het doel was kwaliteitsverbetering en teeltversnelling te krijgen met een minimale hoeveelheid energie. Voorgaande jaren hebben wij zowel in voor- en najaar verschillende lichtintensiteiten en verschillende belichtingsduren getest. Inmiddels hangen er led lampen op 1800 m2, de resultaten zijn goed.

Belichtingsproef 005

Broeierij van tulpen op water


In het begin zijn wij begonnen met het broeien van tulpen op kisten met potgrond. Daarna hebben wij de overstap gemaakt naar het broeien op water. Deze methode is een stuk milieu vriendelijker, wij gebruiken geen potgrond meer,  de bewortelingsduur is korter en de temperatuur in de kas is drie graden lager waardoor het energieverbruik in de winter flink is gedaald.

Advertenties